onsdag 9 maj 2012

Agera för kvinnorna i Bangladesh!!



Läs rapporten nedan!
Om det gör dig upprörd..gå då in på denna länk nedan, kopiera brevförslaget och skicka  i ett mail till de som kan göra skillnad. Du vill inte bli kränkt på jobbet. Agera för de som blir det!

http://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/agera-for-kvinnorna-som-syr-vara-klader


En förlorad revolution? Rapport om kvinnorna som syr våra kläder

[Rapport 2012.05.04]

 Fattigdom, undernäring, långvariga separationer från barnen och boende i slum. Så ser livet ut för många av de 3 miljoner textilarbetande kvinnorna i Bangladesh som syr våra kläder
Bangladeshs blomstrande klädindustri vilar på kvinnor som utgör 80 procent av arbetskraften. Många klädföretag verksamma i Bangladesh har arbetat länge med så kallat CSR-arbete, Corporate Social Responsibility. Ändå saknar företagen idag ett genusperspektiv i sina CSR-strategier.
En ny rapport från Swedwatch visar att en lång rad mänskliga rättigheter kränks till följd av låga löner och långa arbetsdagar på textilfabrikerna.


Trots massiv övertid tjänar textilarbetande kvinnor inte tillräckligt för att ha råd med näringsriktig mat, mediciner, menstruationsskydd eller en värdig bostad. Kvinnorna utsätts också för trakasserier och sexuella övergrepp i den trångbodda slummen där de lever och på sin väg till och från jobbet.


Efter 12-timmarsskiften på fabriken tar hushållsarbetet vid i hemmet. Många kvinnor lever separerade från sina barn mot sin vilja på grund av långa arbetsdagar och undermålig barnomsorg.
Bangladeshs skydd av de mänskliga rättigheterna brister. Swedwatch rapport visar att företagens initiativ måste breddas då kvinnornas livssituation hänger samman med deras arbete och den låga lönen. Swedwatch uppmanar företag och myndigheter att verka för höjda minimilöner samt värdiga livsvillkor för de textilarbetande kvinnorna.


Bakom rapporten står även Svenska kyrkan, Peace&Love Foundation, Finnwatch samt RFSU som bidragit genom sina kunskaper och erfarenheter av att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Bangladesh.


Agera mot orättvisa, det har jag gjort!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar